Träning

 ”To get something you haven’t had before, you need to do something you haven’t done before”

Känns det när du tränar? Bra! För det är exakt vad det ska göra! Träning ska och får kännas!

En av träningens grundprinciper är den om överbelastning – icke att förväxla med överträning dock! Principen om överbelastning handlar om att på ett medvetet och säkert sätt belasta muskeln mer än den är van vid regelbundet, först då kommer muskeln att växa sig starkare eller uthålligare.

Självklart är det viktigt att denna överbelastning sker på ett väl genomtänkt sätt. Att bara slita tag i för tunga vikter eller springa tre gånger så långt som man brukar kommer förmodligen mest orsaka väldig träningsvärk, mindre motivation (att träna för tungt är sällan motiverande på sikt) och i värsta fall skador som hindrar dig från att fortsätta träna. Så skynda långsamt och stegra successivt, hela tiden med fokus på god teknik och rörlighet, så kommer du få bra gensvar från din kropp på träningen.

Men att kräva mer av musklerna, lungor och hjärta än vad man tidigare är van vid, är självklart jobbigt och det är vad jag menar med att träning får och ska kännas. (Överträning däremot innebär att vi tränar för mycket och för ofta så att kroppen inte har en chans att återhämta sig. I sådana situationer blir det primära resultatet av träningen att den bryter ned kroppen och det vill vi självklart undvika!)

Jag brukar påminna mig om citatet här ovanför när latmasken i mig börjar skruva på sig och tycker träningen känns lite motig. Genom att istället tänka på varför jag tränar blir min inställning annorlunda. Då ändras mina tankar från att tycka att det är trögt och tungt till att till och med njuta lite av att känna att hjärtat pumpar snabbare, att musklerna vaknar till och börjar kräva mer syresättning och att hjärtat som svar börjar pumpa ut blodet snabbare för att hinna runt till alla celler som jobbar, eller när jag styrketränar till dess att muskeln är fullkomligen slut och inte orkar ett enda lyft till.  Då vet jag att nu får kroppen göra det den behöver!

Vi tränar alla utifrån vår individuella förutsättning och våra egna mål. Som Personlig Tränare hjälper dig att nå detta mål.  Snart kommer du upptäcka att du sakta men säkert orkar allt mer varje gång och att din kropp svarar på träningen du utför.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s