Lax med basilikakräm på 20 minuter

Laxfilé med basilikakräm

När jag träffade min sambo konstaterade han bestämt att han inte tyckte om lax. Jag funderade ett tag på det här – hur kunde han inte gilla en vällagad lax med sin milda smak och nästan krämiga ljuvliga konsistens? Fast besluten att få honom att inse hans matmässiga missuppfattning skred jag till verket och smög alltemellanåt in en laxrätt i vår vardag. Idag tillhör just den här laxrätten faktiskt en av hans favoriträtter.

Knepet för att lyckas med lax är att inte låta den gå för länge i ugnen – laxfiléer behöver bara 12-15 minuter på 225 grader. Färsk lax är fantastiskt men jag använder precis lika gärna frysta styckförpackade filéer som jag köper i mataffären och bara låter tina över natten i kylskåpet.

Det här receptet tar bara ca 20 minuter att göra och sen har du en fantastiskt god middag till hela familjen. Medan laxen går i ugnen hinner du göra i ordning sallad och det du vill servera till laxen.

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 laxfiléer
  • salt och peppar
  • 100 gr färskost (typ Philadelphia), går lika bra med light som standard
  • 100 gr fetaost
  • 1 kruka färsk basilika

Så här gör du:

  1. Lägg de tinade filéerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär ett snitt mittpå som går längsmed laxfilén. Snittet ska börja och sluta några centimeter från varje kortsida.
  2. Blanda färskost, fetaost och basilika i en skål. Mixa med stavmixer till en smet. Salta och peppra efter smak. 
  3. Fyll snitten i laxfiléerna med basilikakrämen
  4. Tillaga i mitten av ugnen på 225 grader, 12-15 minuter.

Servera med en god sallad och med en kolhydratsort av bra kvalitet – de flesta passar (ris, fullkornspasta mm) men mitt bästa tips är balsamicomarinerade linser – jag vet att ordet linser skrämmer många, men dessa är ljuvliga med en smak av balsamico, olivolja och vitlök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s