10 enkla snabba lunchrecept – för den oinspirerade/trötta/stressade

Som föräldraledig eller egen företagare lagar du förmodligen mycket av din lunch hemma. Lunch ska enligt min åsikt inte ta någon tid alls att fixa. Samtidigt ska den ge mig bra energi så jag orkar med allt jag vill och gärna även räcka till eftermiddagens träningspass. Självklart ska det alltid smaka gott också! Men ibland tryter inspirationen så därför kommer här 10 enkla tips från mig. De är inte beskrivna med antal matskedar eller deciliterangivelser – när du lagar mat behövs det knappast. Gå på smak och tycke! Det ska verkligen inte vara komplicerat att laga mat, om vi inte heter Andreas Hedlund och har gäster i Blå Salen som väntar…

Gårdagens middag! Den här har ni hört förr, men en vanlig utmaning är att man sitter där som en hök när de andra familjemedlemmarna tar för sig av middagen för att passa på att det ska finnas tillräckligt med lunch kvar till nästa dag. Inte så trevligt. Gör så här istället – innan du ens ställer fram middagen på bordet, lägg undan en färdig portion och ställ den i kylskåpet till nästa dag.

Frittata. Kanske det absolut bästa och mest tidsbesparande sättet att laga lunch på – allt lagas i samma panna och medan den går klart i ugnen hinner du diska undan och ta en dusch efter träningen. När du är klar är lunchen klar! Fantastiskt näringsvärde på nolltid och med minimalt finlir! En Frittata är som en tjock omelett med fyllningen i omeletten istället för ovanpå. Basen är en äggstanning på 2-3 ägg, vatten (2-3 msk) och kryddor. Börja med att steka på det du vill ha i (lök, paprika, tomat, broccoli…vad som helst!), när det har mjukstekts häller du på äggstanningen och låter det stå någon minut i stekpannan. Ställ sedan in pannan i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Färdigt!

Omelett. Ja jag fortsätter på äggspåret – för att det är ett av de bästa livsmedel som finns och för att det går snabbt och lätt. Två saker jag vill tipsa om:

Köp en god rökt skinka som är färdigskivad att ha till, men ge dig själv kvalitet! Med det menar jag en skinka utan E-nummer. Jag är ingen e-nummer-jagare av rang direkt, men just när det kommer till skinka har jag blivit så medveten om skillnaden i smak. Den enda jag har hittat hittills med bara ett enda E-nr är ”Brödernas Fina” – finns ofta både på ICA och Coop. (obs – finns någon som heter Brödernas Gästabud – men det är några andra bröder som är mer e-nummer-förespråkare…).

Skippa osten – den är faktiskt helt onödig i mitt tycke. Smak kan du få från fantastiska smaksättare som gräslök, basilika, rökt paprikakrydda, salt och peppar osv.

Kyckling! Det är en god och bra proteinkälla! Men något som är mycket mycket godare än den vanliga kycklingfilén är att göra en helstekt kyckling i ugnen. Och superenkelt är det också! Någon kväll när du ändå står i köket och lagar middag – släng in en hel kyckling i stekpåse i ugnen. Tar max 5 minuter att förbereda och så får du sedan en jättegod kyckling till följande tre lunchrätter under den kommande veckan. Pensla gärna kycklingen med smält smör och massa goda kryddor innan du försluter stekpåsen.

Ta ett mjukt tortillabröd och gör en wrap med kyckling, lite grönsallad och toppa med några krossade valnötter och Ajvar Relish. Ajvar är kalasbra ur näringssynpunkt och ett toppentips är att blanda ajvaren men lite lättkesella. Vips har du en kanonsmaksättare och fått mer bra protein i maten.

Kyckling med fullkornsbulgur (koka i buljong och rör gärna ned ett par droppar soja i den färdigkokta och avrunna bulguren så får du ännu mer smak på den), en halv avokado och kokt broccoli. Tricket med broccolin är att koka den så den verkligen har tuggmotstånd kvar eller bara stek den i lite olja. Ringla några droppar olivolja över den färdiga broccolin och flingsalt för mer smak.

Kyckling- och kikärtsgryta med kokosmjölk. Här använder du de sista delarna av kycklingen. Mjukstek lök (valfri sort/er), färsk skalad och skivad ingefära och paprika. Klicka i röd currypaste (smak och tycke avgör mängd) och rör runt så den blandas ordentligt med grönsakerna. Slå på en burk lätt kokosmjölk, 1 dl kokande vatten och 1 buljongtärning. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och låt koka i 5 minuter. Lägg sist i kycklingbitarna, kikärtorna och lite tärnade tomater och låt puttra några minuter så att kycklingen värms på.  Servera! Gott att toppa med hackade örter (Tips! Findus säljer frysta färska hackade örter i praktiska förpackningar – på så sätt har man alltid ”färska” kryddor hemma) Om du vill ha ris till koka råris, det smakar precis som vitt ris men ger en längre mättnad tack vare sitt lägre GI-värde.

Makrill i tomatsås på rostat surdegsbröd av råg. Lika enkelt som det låter och jättegott! Lägg gärna på färska tomatskivor och krydda med citronpeppar. Servera en sallad med dina favoritgrönsaker till. Var sparsam med eventuell olja på grönsakerna eftersom du får tillräckligt med nyttiga fetter från makrillen.

Wrap (använd ett tortillabröd) med lax, quinoa och strimlad rödkål. En kräm på lättkesella mixad med färska örter är gott till. Variera laxsorten –  kallrökt, gravad, varmrökt, pocherad eller stekt. Välj efter smak! Pocherad är ett härligt sätt att tillaga lax på – det innebär att du låter den sjuda (med betoning på sjuda och aldrig koka för då går den lätt sönder) i buljong i ca 15 minuter. Så får du en saftig och smakrik laxbit. Medan den sjuder gör du i ordning allt annat och hinner diska undan.

Lax (välj den sort du gillar bäst) med kall potatissallad. Att ha kokt potatis i kylskåpet är kanon – kall har den ett lägre GI-värde än varm och du kan snabbt slänga ihop en härlig potatissallad eller fylla din frittata med en bra kolhydratskälla. Blanda tärnad kall potatis med kapris, skivade rädisor, röd snackpaprika (lite sötare än den vanliga) och strimlad rödlök. Blanda en klick lättkesella, senap och honung och rör ned i potatissalladen. Salta och peppra efter smak.

Linssallad med rökt skinka. Använd en färdigskivad god smörgåsskinka (se tips ovan). Koka linser (röda eller gröna) i 2 msk soja. När de är färdigkokta rör du ner olivolja, en krossad vitlök och 1-2 msk balsamvinäger. Inte ens den största linsskeptikern kommer kunna motstå detta! Blanda upp linserna med lite grönsallad, skivade soltorkade tomater, en halv avokado och broccoli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s