Fula lilla jag…


”Kom ihåg att din kropp och ditt utseende bara är en del av den du är, och att det som i första hand räknas är din personlighet.”

Häromdagen stod jag där – stirrandes på min garderob som var full av kläder men tyvärr inte med några kläder som passade. Allt kändes bara fel och fult. Märkligt – för det var ändå exakt samma kläder  i garderoben för en vecka sen när det kändes som att jag ägde världen…

Känner du igen dig? Det här är ett exempel på när vår självbild spökar med oss. Självbilden handlar om hur vi ser på oss själva och påverkar oss i mycket stor utsträckning. Den påverkar vårt beteende, både gentemot oss själva och andra, den påverkar hur vi kommunicerar, vilka val vi gör osv.

Men vad har det här med träning och hälsa och göra och hur hamnade det här inslaget i den här bloggen kanske du tänker nu? Jo, för att vår kroppsuppfattning är en central del i vår självbild och vårt välbefinnande. Människor som accepterar sig själva och anser att de duger precis som de är har ett större självförtroende och känner sig gladare, mer tillfreds medan de som har en negativ kroppsbild ofta har sämre psykisk hälsa och känner sig stressade och deprimerade.

Så otroligt ofta är vi vår egna största kritiker, och lika ofta helt i onödan. Vi har fått för oss att vi måste se ut på ett visst sätt – att vi har för stor näsa eller att våra armar är för taniga eller att våra lår är för stora. Till slut blir det det enda vi ser. Perspektiven blir helt sneda och vår självbild ser snarare ut som något som vi ser i de förvrängda speglarna i lustiga huset på Gröna Lund. Skulle du däremot fråga vänner, familj eller förbipasserande på gatan vågar jag lova att de har lagt märke till helt andra saker hos dig. Vi går ju inte till mans runt och dömer ut hur andra ser ut (skulle du göra det tycker jag du ska skaffa dig en annan hobby) – så varför ska vi göra så med oss själva?

Vår självbild påverkas också utifrån av de idealbilder som pumpas ut genom alla olika media. En sociologiprofessor vid namn Beverley Skeggs uttryckte det så här ”Män ska prestera väl ekonomiskt och sexuellt för att leva upp till bilden av Mannen. I de blanka månadsmagasinen sprids idealbilden av Kvinnan. Hon ska se bra ut, göra karriär, ha ett vackert hem, vara en god hustru, älskarinna och icke minst en god mor.” Herregud, man kan ju bli matt av mindre…

Ett företag som jag tycker har tagit ett befriande grepp kring detta med kroppsligt utseende är Dove. Jag gillar deras reklamer där man får se riktiga kroppar. Naturliga utseenden. Långt från Photoshops redigeringsverktyg. I slutet av den här artikeln har jag lagt med en länk en tankeväckande video från dem som jag tycker är värd att se.

Jag kommer alltid vilja att du rör på dig, har ett aktivt liv och äter mat som är bra för dig. Men att träna för att vår självbild säger oss att vi måste se ut på ett visst sätt för att duga, är knappast anledningar som kommer blåsa liv i din motivation en dag då lusten är låg och du kanske haft utmaningar på jobbet som tröttat ut din självdisciplin tillräckligt. Så – om din självbild styr din motivation till att träna eller äta på ett visst sätt av lite fel anledning, kan du vinna på att stanna upp och fundera över om det inte finns en djupare och större anledning till att du vill hålla dig i form.

Jag tycker det finns två saker som är extra viktiga att tänka på om du känner att du behöver justera din självbild något:

1. Sluta jämföra dig med andra – Vi är alla olika och vi har alla olika förutsättningar. Det betyder inte att inte du också kan bli starkare, piggare, mer vältränad eller vad du nu önskar, men du måste utgå från dina förutsättningar. Därför är jämförelser helt värdelösa. Och ps. nästa gång du läser en veckotidning med alla trådsmala kroppar, fundera på vad det ger dig. Om det spär på kraven på dig själv på fel sätt – läs istället något som faktiskt ger dig något vilket i sin tur får dig att må bättre.

2. Ersätt negativa tankar med positiva. Det här är viktigt eftersom att våra tankar påverkar vårt beteende och våra handlingar i så stor utsträckning. Om du tänker att du inte ska klara av en uppgift eller att den nya kollegan inte kommer tycka om dig, kommer du omedvetet agera därefter och skapa förutsättningarna för att uppfylla dessa negativa tankar. Och självklart fungerar det precis tvärtom också. Tro på att du kommer klara något så har du genast ökat förutsättningarna markant! Du har säkert hört det förr – tyck om dig själv så kommer väldigt många andra göra det också. Och det stämmer – vi dras till människor som är trygga i sig själva, som är glada och avslappnade.

Nu är det med andra ord klart varför du bör ersätta negativa tankar om dig själv med positiva När det gäller hur, är det både jätteenkelt och jättesvårt på samma gång. Jätteenkelt – för att du, och bara du, väljer dina egna tankar. Därmed är det också upp till dig att varje gång du tänker en negativ eller kritisk tanke om dig själv, din kropp, din person – välja att aktivt istället tänka på två bra saker också! Överrösta det negativa med det positiva. För jo – det finns massor med positiva egenskaper hos alla! Och det är här som det Jättesvåra kan komma in i bilden. Hur töntigt eller omöjligt det känns i början att försöka hitta positiva saker hos dig själv så lovar jag att det går. Om det känns omöjligt till en början är det förmodligen för att du under många år har finslipat tekniken med självkritik. Det har med andra ord blivit en vana hos dig. Att ändra vanor tar tid. Och kräver en hel del disciplin och beslutsamhet i början – men det går. Och du kan göra det helt själv. Och du behöver inte vänta på något. Det är bara att börja – direkt. Här. Nu.

Ps- precis som vilken förändring som helst, så försök inte tugga i dig hela elefanten på en gång. Då får du bara ont i magen. Ta det stegvis – till exempel kan du börja med att vara uppmärksam på negativa tankar på morgonen – och då är din uppgift att hela morgonen tänka bra saker också. Sen när du har gjort det här ett tag, utöka – tänk de även under lunchen, sen under eftermiddagen osv.

Kom ihåg att din kropp och ditt utseende bara är en del av den du är, och att det som i första hand räknas är din personlighet.

http://realbeautysketches.dove.com/

Annonser

2 thoughts on “Fula lilla jag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s