Observationer från en solstol…

Nyss hemkommen från en veckas semester i en soldränkt solstol. Det var himmelriket för kropp och själ efter ett omtumlande halvår. Värme, sol, bad, mat, mera sol bad, mat,…you get the drill…

Men när jag låg där på stranden och såg mig omkring, började jag undra – har vi människor idag överlag packat in tankarna på vår hälsa och respekten för det otroliga system som vår kropp verkligen är, längst in i det dammigaste, mörkaste hörnet av vårt medvetande och bestämt oss för att rusa på i blindo och hoppas på att ändå lyckas leva någorlunda väl under ursäkten ”fast jag njuter hellre lite extra när jag lever och lever kortare”? Är vi så fast i suget efter kombinationen fett och socker att vi inte ser när våra kroppar mer ser ut som något som en gång liknade en människokropp med axlar, midja, höfter och anklar? För problemet är att vi verkar inte längre bara njuta ”lite extra”. Det som förut varit njutning och att unna sig något är numera konstant.

Det har pratats om att det går hälsotrender och att medvetenheten kring hälsa ökar. Men en snabb blick runt om i världen visar mycket tydligt att något står väldigt fel till.  P3-dokumentären ”Hälsokatastrofen står för dörren” berättar om en fetmaepidemi i Indien som nu är ett faktum. Indierna, som är ett folkslag som redan från början är mer genetiskt betingade att utveckla diabetes, har det senaste årtiondet utvecklat inställningen att äta snabbmat är ett tecken på välstånd och lyx. En mycket illavarslande kombination. Jamie Oliver far land och rike runt för att få upp ögonen på politiker, rektorer, lärare och beslutsfattare kring hur det står till med folkohälsan. När han träffar skolbarn kan de utan problem peka ut en pommes frites men de inte har den blekaste aning om vad det är Jamie håller i när han visar upp en potatis. Jillian Michaels, PT- och hälsoprofil i USA, berättar i en av sina podcasts om hur amerikanska politiker vill få dessa tjatiga pommes frites och ketchup att klassas som grönsaker (!!).

Och när jag ser mig omkring på stranden, vid poolen, i restaurangen på kvällen och ser att bland mina svenska medsemesterfirare är det mer regel än undantag att männen har magar som är mer omfångsrika än vilken höggravid kvinna som helst, att kvinnors överarmar närmar sig samma storlek som deras lår, att absoluta majoriteten dem väljer middagskombinationen pommes frites, helvitt bröd och friterad kyckling framför den dagsfångade helstekta fisken, den ugnsbakade kalkonen, de turkiska köttbullarna av bästa oxkött och det enorma bordet av både färska och tillagade grönsaker – då undrar jag, hur himla långt efter ligger egentligen Sverige?

Tyvärr inte så långt. I september 2012 presenterade Livsmedelsverket sin rikstäckande undersökning av svenskarnas matvanor. Studien visar att fetma idag är ett konstaterat folkhälsoproblem i Sverige. Upp till en tredjedel av alla cancerfall skulle kunna förebyggas med bra matvanor, fysisk aktivitet och normalvikt. Studien från 2011 visar att:

 • 8 av 10 äter för lite frukt och grönt
 • 7 av 10 äter för lite fisk
 • 9 av 10 äter för lite fullkorn
 • 8 av 10 äter för mycket mättat fett
 • 4 av 10 äter för mycket socker
 • 7 av 10 äter för mycket salt

Frågan är oundviklig – vad är det vi äter istället!? Uppenbarligen något som är väldigt långt ifrån riktig och näringsrik mat.

De goda nyheterna är att det är enkelt att vända. Med ett par enkla tumregler och om du skaffar dig lite kunskap kring hur kroppen fungerar kommer du långt. Men kom inte och säg att du inte hinner – din hälsa är det viktigaste du har. Om det är något du hinner ta hand om så är det din hälsa. I alla andra fall är det dags för en rejäl omprioritering!

Ett par enkla tumregler att börja med:

 • Ät en bra frukost – bra innebär att den tar lite längre tid för kroppen att bryta ned och därför kommer du hålla dig mätt, fokuserad och glad längre! Exempel på bra frukostingredienser är: havregryn, osötad müsli, skinka, ägg, keso, naturell fil/yoghurt smaksatt med riktiga bär eller rårivet äpple eller päron, kanel, naturella nötter och frön, bröd av hela korn och frukt – bara för att nämna några!
 • Ät riktig mat. Laga mat på riktiga råvaror. Lite tillspetsat uttryckt: ”If it hasn’t got a mother or hasn’t come out of the ground – don’t eat it. Simple as that.”
 • Ät frukt och grönt. Nej man blir inte tjock av frukt. Det är en myt. Bär, frukt och grönsaker innehåller mängder av fantastiska vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Alla olika färger innebär olika typer av antioxidanter så se till att äta varierad sammansättning av frukt och grönt – satsa på att göra färgrika sallader eller fruktfat så vet du att du får i dig en bra blandning!
 • Undvik helt eller skär ned ordentligt på läsk och saft – det är i princip flytande socker och innehåller ingen näring.
 • Skär ner på utrymmesmaten såsom kakor, bullar, godis och glass – spar dem till festligare tillfällen så att det faktiskt blir bara ”lördagsgodis” eller ”fredagsmys” men inte hela-veckan-mys.
Annonser

4 thoughts on “Observationer från en solstol…

 1. Pingback: Ingen människa är den andra lik | Fröken Loo´s Hälsoinspiration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s