Koka bären!!!

Där får man för att man rekommenderar smoothies med tinade bär i…

Ni kanske såg det i nyheterna igår – larmet om smittsamma bär? Jag är väldigt lite för att sprida skräck kring livsmedel men eftersom jag alldeles nyligen lade ut recept där jag vurmade för smoothies med tinade bär i känner jag att jag borde hjälpa till att puffa för denna lilla säkerhetsåtgärd. 

För er som kanske missade nyheterna igår handlar det i korthet om att det i Sverige sedan början av december har rapporterats om 22 personer som smittats av hepatit A. (Hepatit A orsakas av ett virus som gör att man får en inflammation i levern. Sjukdomen går över av sig själv efter några veckor. De flesta blir helt friska, men man kan vara trött en lång tid efteråt. Källa: sjukvårdsupplysningen)

Frysta bär tros vara smittkällan. Man har intervjuat de som drabbats och sådana som inte drabbats och jämfört vad de ätit, framförallt i Danmark där smittan haft större utbrott, men även i Sverige sedan december. Den gemensamma nämnaren förefaller vara frusna bär – men vilka typer av bär det handlar om går ännu inte att utröna enligt Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket.

Smittskyddsinstitutet råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts. Kokningsrådet gäller än så länge alla typer av frysta bär från alla leverantörer. Kokar man dem i en minut så försvinner eller dör smittan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl. (Källa SVT och TT)

Med andra ord – koka dina frysta bär i en minut, låt dem svalna och ställ sedan in dem i en skål i kylskåpet så kan du fortsätta njuta av smoothies (och andra rätter) med bär!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s