Vad är viktigast – att äta rätt eller att träna?

För att uppnå eller bibehålla en god långsiktig hälsa behöver både bra kost och motion vara en del av din vardag. Är du redan igång med bägge delarna – jättebra, fortsätt så! Men om du kanske har en liten resa att göra i det här avseendet, vilken ände ska du då börja i? Det kan lätt bli övermäktigt när man, inspirerad från alla hälsotidningar och träningsförebilder, från en dag till en annan trycker in tre träningspass i kalendern, ger sig på att veckohandla och laga enbart nyttig mat och avstå från de godsaker man gillar att unna sig. Och, jag vågar även påstå – inte vidare långsiktigt.

Svaret är Ta en sak i taget. Och på frågan om vilken ände du ska börja i tycker jag du kan tänka så här – du äter varje dag, men du tränar inte varje dag. Att äta bra och näringsrik mat ger dig den energi du behöver för att orka med i vardagen och för att hålla dig borta från elakartade förkylningar och dylikt. Träningen däremot är inte en förutsättning för att vi ska äta.

Med andra ord, om du tycker att det är svårt att veta vad du ska börja med, är mitt råd att prioritera att hitta en bra kosthållning som du kan ha med dig livet ut. Börjar du äta rätt kommer du känna dig pigg(are), att du orkar göra det du vill och även ha energi över till annat. Såsom träningspass till exempel 😉 Ytterligare en anledning till att säkerställa att du äter rätt innan du ger dig i kast med din träningssatsning är att kroppen är så finurlig att träningen ger ordentliga resultat först när du ger kroppen bränsle av rätt sort och kvalitet – både innan och efter träningspasset. Och det gäller oavsett om det handlar om viktnedgång eller muskelbyggande.

Annonser

One thought on “Vad är viktigast – att äta rätt eller att träna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s